Kontorshotell i Stockholm – vad beror den växande trenden på?

Den som bor i Stockholm har kanske märkt att fler och fler kontorshotell har börjat dyka upp här och var i staden. Anledningen till det är flera – här talar vi om några av dem.

Ett mer digitaliserat arbete och företag med ”remote workforce”

Det blir bara fler och fler som kan utföra stora delar av jobbet utan att faktiskt vara på plats hos företaget som anställer dem. Ett företag baserat i ett annat land kan – och det blir allt vanligare – anställa en person hyra ett kontorshotell nära Stockholm. Många bolag idag, och framförallt inom IT, kan ha sin personalstyrka utspridd över hela världen.

Smart och kostnadsvänligt

Genom att hyra ett kontorshotell i Stockholm är det möjligt att sitta på adresser som hade blivit svårt, eller väldigt dyrt, att sitta på annars. Att flera delar på lokalerna gör det möjligt att få en hög standard och ett bra läge. Att ordna det på egen hand kan vara så pass dyrt att det helt enkelt inte hade fungerat. Kostnaderna det hade inneburit hade inte varit motiverade för de flesta frilansare. Snarare är det förunnat medelstora till stora företag.

Fler jobbar platsoberoende efter pandemin

Pandemin och restriktionerna som följde innebar ett trendbrott för kontorshotellen. Dock har det gjort att allt fler upptäckt att det kan fungera fint att sköta jobbet på annan plats än på kontoret.

Många tror att trenden med kontorshotell kommer att växa kraftigt när pandemin är över, och att allt fler företag kommer ordna platser utanför företagets egna kontor till sina anställda. En fördel för bolaget är att mycket pengar kan sparas in på lokalkostnader.

Många digitala nomader på kontorshotell i Stockholm

Det här är kanske inte den största gruppen i antal, men den växer. Digitala nomader är ofta frilansare som jobbar enbart vid laptopen och är på resande fot. Det finns ett antal stora aktörer som inte bara har kontorshotell i Stockholm – men över hela världen. Köper du ett medlemskap hos ett sådant kontorshotell kan du få tillgång till arbetsrum, mötesrum och receptionstjänster nästan oavsett var i världen du än befinner dig.

Sammanfattning

Så vad beror den växande trenden på? Här kommer en sammanfattning av punkterna ovan:

  • Mer digitalisering
  • Fler inser att de kan få högre standard genom att dela
  • Pandemin har bidragit till platsoberoende
  • Fler digitala nomader