Frågor att ställa dig inför ett stambyte i Stockholm

Bor du i en äldre fastighet? Har du på sistone börjat märka av tecken som tyder på att det kan vara dags att byta ut rören? Som du säkert vet är ett stambyte i Stockholm ett stort och omfattande jobb. Därför kan du ha en hel del frågor som du ställer dig själv. Här försöker vi svara på några av de vanligaste frågorna!

Du får svar på:

  • Ungefär hur mycket arbetet kan tänkas kosta
  • Hur du vet när det är dags att byta stammarna
  • Varför du inte bör göra jobbet själv

Vad kostar ett stambyte i Stockholm mellan tummen och pekfingret?

Det finns flera olika variabler som är i spel när det kommer till ett byte av stammarna. Den sammanlagda kostnaden för ett stambyte i Stockholm varierar därmed kraftigt. Priset beror bland annat på hur många badrum, våningar och liknande som hemmet har. Även om antalet badrum är detsamma kan priset fortfarande skilja sig åt mellan två fastigheter.

Men som du vet är detta en stor investering med en ganska häftig prislapp. Priset ligger ofta någonstans på omkring 300 000 kr per bostad eller lägenhet. Så om arbetet ska utföras i ett flerfamiljshus multipliceras kostnaden för varje lägenhet som fastigheten hyser. Detta är ju dock inte fallet när stammarna byts ut i ett enfamiljshus.

Hur vet jag att det är dags att byta stammarna i min fastighet?

Det finns vissa tecken som du kan hålla utkik efter. Några exempel på sådana indikatorer är:

  • Det har passerat flera årtionden sedan stammarna senast byttes ut
  • Det luktar väldigt illa i fastigheten och du misstänker att odören kommer från rörsystemet
  • Fastigheten drabbas ofta av stopp i rören eller läckage

Kan jag göra jobbet på egen hand?

Det finns förvisso vissa arbeten som du själv kan göra i hemmet. Men ett byte av rörstammarna är dock inte ett sådant. Det spelar nämligen ingen roll hur bra du är på att fixa och dona därhemma. Detta arbete är så pass omfattande och viktigt att det måste utföras av proffs. Därför gör du bäst i att överlåta detta arbete till erfarna yrkesmän!