Kontantfinans använder Bisnode istället för UC

När du vill ta ett lån är kreditupplysningen en av de viktigaste faktorerna att beakta. I Sverige är UC (Upplysningscentralen) en av de mest kända leverantörerna av kreditupplysningar, men det finns även alternativ som exempelvis Bisnode. Kontantfinans är en långivare som erbjuder flexibla kontokrediter och använder just Bisnode istället för UC när de inhämtar kreditupplysningar.

Så vad innebär detta för dig som låntagare? Fortsätt att läsa så reder vi ut skillnaderna mellan dessa båda leverantörer av kreditupplysningar och förklarar varför långivaren har valt den ena framför den andra!

Vad är UC och Bisnode?

Först och främst bör vi reda ut vilka dessa kreditupplysningsföretag är:

  • UC är en av Sveriges ledande leverantörer av kreditupplysningar och används ofta av banker och större finansinstitut. En förfrågan hos UC registreras i deras databas och påverkar din kreditvärdighet. Om du har många förfrågningar hos dem kan det bli svårare för dig att beviljas ett lån.
  • Bisnode är en annan stor leverantör av kreditupplysningar i vårt land. Till skillnad från hos UC registreras inte Bisnodes förfrågningar på samma sätt. Detta innebär att de inte påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som en förfrågan hos UC.

Därför använder Kontantfinans sig av Bisnode

Så varför använder sig Kontantfinans av Bisnode, kanske du undrar? Det finns flera möjliga förklaringar till detta:

  • Mindre inverkan på din kreditvärdighet. En av de främsta fördelarna med att använda detta kreditupplysningsföretag är att deras förfrågningar inte påverkar din kreditvärdighet i samma utsträckning. Detta kan vara en fördel för dig som redan har flera förfrågningar registrerade på dig i UC:s databas.
  • Snabbare process. Det går ofta fortare att inhämta en upplysning via Bisnode. Denna snabbhet passar väl in i långivarens modell med snabba utbetalningar av krediter.
  • Flexibilitet. Bisnode tillåter långivare att vara mer flexibla i sin kreditbedömning. Detta är någonting som kan vara till fördel för låntagare med betalningsanmärkningar.

En kreditbedömning görs i bägge fallen

Värt att understryka är att det fortfarande genomförs en noggrann kreditbedömning, även om Bisnodes kreditupplysning inte påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som förfrågningar hos UC. Till exempel påverkar din betalningshistorik, inkomst och andra faktorer din kreditvärdighet på ett liknande sätt som hos andra kreditupplysningsföretag.