Tips för att lyckas med gemensam vårdnad

Efter en skilsmässa eller separation är det inte ovanligt att det finns stormiga känslor, delade meningar och spridda åsikter mellan föräldrar som har barn tillsammans – speciellt inte när det gäller saker som rör just barnen. Gemensam vårdnad är dock alltid utgångspunkten för separerade föräldrar och det är viktigt att försöka komma överens, för barnens bästa. Här får du några tips för att lyckas.

Gemensam vårdnad gäller för dom flesta

Även om det känns tungt och tufft att barnen ska bo växelvis hos den andra föräldern vid gemensam vårdad, och att ansvaret delas trots att man är separerade så är det så det blir i dom allra flesta fall. För att få ensam vårdnad krävs särskilda skäl och det räcker inte med att man inte vill vara ifrån sina barn varannan vecka – eller hur nu överenskommelsen ser ut.

Ett tips kring gemensam vårdnad är att tänka på detta – att det är samma för alla, eller åtminstone för dom flesta. Kanske känner du fler som har separerat och som har gemensamma barn som du kan få stöd av? Om inte annat kan du leta efter nya vänner och bekantskaper med liknande erfarenheter för ibland räcker det långt att få prata av sig med någon som befinner sig i en liknande situation.

Viktigt med kommunikation

För att få gemensam vårdnad att fungera är et viktigt att kunna kommunicera med den andra parten, även om den ena känner sig sårad, sviken eller arg. Det är viktigt att försöka lägga dessa känslor åt sidan, inte minst för barnens skull.  Det allra bästa är att sätta sig ned tillsammans för att göra en plan kring hur den gemensamma vårdnaden ska arrangeras. Ett tips är att göra en plan för en kortare period för att sedan utvärdera och se om det fungerar.

Vill man undvika personlig kontakt går det också att skriva vid till exempel mail eller sms, så finns även överenskommelsen i skrift, vilket kan vara en fördel om det blir tjafs och bråk.

Enligt svensk lag utgår man i dom flesta fall från att gemensam vårdnad är det bästa för barnen. En separation är en till omställning för hela familjen men med tipsen i denna text kan det åtminstone underlätta lite:

  • Prata med någon – familjemedlem, vän eller sök professionell hjälp
  • Var noggrann med kommunikationen
  • Gör det så bra som möjligt – för barnens skull